Feest 10 jaar buurtlezingen

buurtlezingfeestavond4 (Medium)
Zo’n negentig buurtbewoners waren vrijdag 8 april aanwezig in Theaterhuis De Berenkuil. Daar werd gevierd dat de buurtlezingen tien jaar bestaan. Op de avond spraken onder meer initiatiefnemer van het eerste uur, Machteld Smits, Jos van Beurden en Ronald Giphart.

Buurtbewoner Ton Vroman praatte de avond als een geroutineerd conferencier aan elkaar. Er waren foto’s uit de wijk van Joos Buurman en een optreden van gelegenheidskoor de Zeeheldinnen.

Jos van Beurden sprak over diversiteit en samenhang in onze wijk in WOII. Met onderduikers die nooit gepakt zijn, een razzia met moord en een NSB-gezin met Joodse onderduikers op zolder. Hans van Dijk liet zien hoe verrijkend het contrast is tussen het bijzondere en het gewone aan de hand van een gedicht van Kees Stip. En Ronald Giphart vertelde over burenhulp en de inspirerende mix van bewoners: jonge stellen met of zonder kinderen, gemoedelijk naast feestende studenten en zestigplussers. Buurtbewoner Hugo de Haas van Dorsser presenteerde wordbites en een quiz.

buurtlezingfeestavond2 (Medium)

Op de buurtlezingen praten buurtbewoners over hun werk, hobby of passie voor een gehoor van buren. Elk jaar zijn er vier of vijf bijeenkomsten, in of vanuit een huis in de buurt. Organisator Willem Roos gaf een overzicht van de lezingen van de afgelopen tien jaar. De variëteit aan onderwerpen was groot: literatuur en muziek, historie en cultuur, maatschappelijke, gezondheidskundige en psychologische onderwerpen, natuurkundige verschijnselen, workshops, een pianorecital en excursies naar de Voorveldse Polder en ateliers van beeldend kunstenaars in Utrecht en Amsterdam.

buurtlezingfeestavond1 (Medium)buurtlezingfeestavond3 (Medium)buurtlezingfeestavond5 (Medium)