Nieuws van de NovaZembla Groengroep – januari 2022

Een mooie start van 2022: de aanvraag bij het Initiatievenfonds van de gemeente is goedgekeurd. We kunnen dus aan de slag om samen onze buurt groener maken. Wil je het plan lezen? Op de buurtsite www.novazemblabla.nl staat een samenvatting onder het kopje Groengroep/documenten.
 
Op 5 november hadden we buurtbijeenkomst via zoom met o.a. een presentatie over biodiversiteit van Gerdien Griffioen. Ook de slides kun je terugzien op de buurtsite onder het kopje Groengroep/documenten. Er was veel enthousiasme en komend jaar gaan we met veel mensen dus werken aan het groen.
 
Het eerste wat we zullen merken is dat er bij de herinrichting van de straten –start naar verwachting in januari- meer dan 40 geveltuintjes worden aangelegd. Er komt begin februari – hopelijk live- een  bijeenkomst om je te inspireren en om planten uit te zoeken. Je krijgt dan onder andere informatie over insectvriendelijke planten en de vorming van een ‘bijen-lint’. De uitnodiging hiervoor volgt nog. Uiteraard staat het je ook vrij om de aanleg van je geveltuintje op je eigen wijze en eigen moment te doen. 

Een ander vervolg van de buurt-zoommeeting van 5 november jlis dat er een werkgroepje komt voor het Nova Zembla Pleintje. Eind januari is de eerste bijeenkomst (waarschijnlijk) via zoom. Je bent van harte welkom om mee te doen. Wil je hier zeker bij zijn, meld je alvast (l.boelens@inter.nl.net).
 
En nog een leuk bericht vanuit de gemeente: vanwege het 900 jarige bestaan van de stad worden er fruitbomen weggegeven. Omdat deze bomen echt veel zon nodig hebben, adviseren wij met name bewoners van BB deze aan te vragen voor bij het spoor. In de andere straten is er te weinig zon en mogen er vanwege alle kabels en leidingen geen bomen geplant worden. Aanvragen kan via onderstaande link: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/vrije-tijd/utrecht-900-jaar
 
En als laatste: de weesfietsen. Tijdens onze zoomsessie en de huis aan huis ronde voor de geveltuintjes, hoorden we klachten over rondzwervende fietsen, de zogenaamde weesfietsen. We hebben dit besproken met de gemeente. Begin 2022 komt er een nieuwe opruimactie. Het labelen van de fietsen begint op 24 januari en het verwijderen is op 7 maart. Het is goed te weten dat je ook zelf melding kan maken van een weesfiets. Dit kan via https://utrecht.slimmelden.nl/#/home

Tijdens de herinrichting van de straten worden fietsen die in de weg staan, maar géén weesfietsen zijn, vooraf verwijderd en afgevoerd naar de opslag. Na afloop worden ze teruggeplaatst. Bijtijds krijgen we hierover bericht via een wijkbericht en/of de gele borden.
 
Groet namens Groengroep Ina, Michael en Louise 
Mail: inavanbeek@ziggo.nl